Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en accuraat en/of het vlot toepassen van het lezen en spellen op woordniveau (bron: Stichting Dyslexie Nederland). Dyslexie heeft gevolgen voor alle taalactiviteiten niet alleen voor het lezen en schrijven, maar ook voor het praten, luisteren en onthouden.
Een dyslexiecoach geeft advies, komt op voor de belangen van de leerling geeft coaching en is ook een vertrouwenspersoon. Een traject van dyslexiecoaching is er voor die leerlingen die een dyslexieverklaring hebben en onderwijs volgen in het voortgezet onderwijs of vervolgonderwijs. Ze hebben last van de gevolgen die hun dyslexie met zich meebrengt. De Wegwijzer wil graag ondersteuning bieden hierbij.
Dyslexiecoaching is....... - een goed gesprek met ouders en hun kind. - samen kijken waar een leerling ondersteuning bij nodig heeft. - een plan van aanpak maken. - inzicht krijgen in de eigen leerstrategie. - nagaan of de school de richtlijnen van de dyslexieverklaring volgt. - het eigen maken van hulpmiddelen bij dyslexie, zoals Kurzweil, daisyspeler, laptop, sprint+. - ouders en leerling advies geven. - in gesprek gaan met de desbetreffende school om samen te kijken naar oplossingen en mogelijkheden. - de mogelijkheid geven aan de leerling om te praten over zijn of haar dyslexie. Dit kan ook tijdens een creatieve activiteit. - oplossingsgericht, positief en zet ook in op zelfhandelend gedrag.